De tussenbouwgroep: 6 tot 8 jaar


Kinderen van 6 tot 8 jaar ontwikkelen het besef dat ze een individu zijn en kunnen zichzelf los zien van hun gezin. Ze willen hun eigen beslissingen nemen.

Kinderen van deze leeftijd zoeken leeftijdsgenoten op om mee te spelen, en om samen plannen te maken en uit te voeren. Vriendschappen worden steeds belangrijker. Het kind wil zich onderscheiden van de rest, maar ook het bij een groep horen is nog steeds belangrijk. Ze willen laten zien wat ze goed kunnen en zoeken bevestiging.

Als een kind ouder wordt, krijgt hij steeds meer hobby’s, zoals knutselen, verzamelen, sporten of lezen. Zijn interesses worden op deze leeftijd specifieker. Hij kan bovendien een langere periode geconcentreerd met iets bezig zijn. Ook wordt de illusoire wereld steeds belangrijker; hij krijgt meer interesse in toneelspelen.

De ruimtes van onze BSO is ingedeeld naar deze verschillende spel- en leerbehoeftes. Zo kunnen de kinderen hun energie kwijt in de spelruimte met groot speelmateriaal, dingen uitvinden en ontdekken in de techniekhoek, een boek lezen in de leeshoek, bouwen in de constructiehoek, tekenen en knutselen in het miniatelier, spelletjes spelen aan de spelletjes-tafel en oefenen met rollenspelen in het postkantoor, de huiskamer of de rariteitenwinkel.

De kinderen krijgen ook allerlei creatieve activiteiten aangeboden (zie ons creatief beleid).


 

@